Hallitus suunnittelee mietojen alkoholien mielikuvamainonnan kieltoa. Näin se vaikuttaa viinijournalismiin.

Hallitus suunnittelee mietojen alkoholien mielikuvamainonnan kieltoa. Toteutuessaan suunnitelmanmukaisena se uhkaa myös joitain median viinijuttuja. Lakiehdotuksessa todetaan, että sallittua kirjoittelua lehdissä olisivat edelleenkin ”viittaukset makuun, tuoksuun, väriin, rakenteeseen ja muihin aistinvaraisiin ominaisuuksiin tai tuotearviointeihin ja -vertailuihin.”

Siis helmeilevä, kellertävä, lehdekäs.

Mutta entä ilmaisu ”sopii hyvin bileviiniksi”?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira voi kieltää uhkasakon nojalla jatkossakin tietyntyyppisten viiniaiheisten lehtijuttujen julkaisemisen, jos se katsoo että juttu ei ole ”aitoa toimituksellista aineistoa”.

”Uusi laki muuttaa tutkintakynnystä, koska mielikuvien luominen on kiellettyä”, toteaa Valviran ympäristöterveyspäällikkö Merja Vuori.

Aineiston toimituksellisuuden arvioi Valvira. Väkevien alkoholien kohdalla Valvira on katsonut mainonnallisella tavalla esitetyt jutut lainvastaisiksi. Toimittajan tai median ei ole tarvinnut saada jutusta hyötyä. Toisaalta jos on saanut, kielto tulee varmasti.

”Esimerkiksi hyvin lennokas viinijuttu, silloin kun julkaisijalla on yhteys alkoholiteollisuuteen, saattaa olla sellainen, joka täällä herättää epäilyksen mielikuvamainonnasta”, Merja Vuori toteaa.

Juristikirje arvioi, että lennokkaita viinijuttuja voisivat olla esimerkiksi jutut ”Näitä samppanjoita on juotu Bond-leffoissa” tai ”Tämä kuohuviini sopii xx-korkokenkien kanssa”. Mainonnaksi saatettaisiin katsoa myös juttu, jossa käsitellään samppanjabrändin historiaa, tai jutun kuvituskuva, jossa viiniä nautiskelevalla naisella on viinipullo kädessä ja etiketti näkyy. Lienee selvä, että myös viinitilavierailut asettuvat vaaravyöhykkeelle, etenkin jos tila kustantaa vierailun.

Juristikirje esittää, että mikäli mielikuvamainontalaki menee läpi, lakiin kirjataan selkeästi viinikuvauksen lisäksi, mikä toimituksellisessa aineistossa, blogeissa ja kirjoissa on sallittua tai kiellettyä, koska kyseessä on sananvapauden rajoitus.

Heini Larros, lainaus on täältä
Tahdon myös lakiin selkeän ohjeistuksen, että koskeeko laki ulkomailla asuvaa ja suomeksi viineistä huvikseen kirjoittavaa? Kuka todistaa, etten ole saanut viinipulloa ilmaiseksi?